Gepubliceerd op: gisteren om 15:29

De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO

Baden in historische charme, groene onthaasting en eigentijds comfort. Het zijn de USP’s van woonproject De Gaanderij in Herentals, ontwikkeld door Van Roey Vastgoed. Een project dat qua technieken zeer vooruitstrevend is bedacht. Geothermie en warmtepompen zorgen hier voor de duurzame magie – een samenwerking tussen Vörtgang en IFTech.

Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 1
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 2
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 3
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 4
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 5
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 6
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 7
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 8
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 9
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 10
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 11
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 12
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 13
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 14
Vörtgang De Gaanderij in Herentals combineert erfgoed met geothermie & KWO 15

Over De Gaanderij

De voormalige schoolsite, omgeven door het pittoreske begijnhof, vormt het decor voor een nieuwbouwproject dat hedendaags wonen naar een hoger niveau tilt, met eengezinswoningen en (doorzon)appartementen, met oppervlaktes tussen 60 m² en 164 m². Wie hier woont, geniet van rust en bereikbaarheid: het bruisende Herentals ligt op wandelafstand, terwijl binnentuinen en autoluwe woonerven een groene oase creëren. De ondergrondse parking houdt het straatbeeld open en sfeervol.

De Gaanderij

De Gaanderij is meer dan een aantrekkelijke woonplek. Het is ook een toonbeeld van energie-efficiëntie en comfort. Een van de meest in het oog springende technieken is de Koude-Warmte Opslag (KWO).

Het hart van de energievoorziening

Een geothermische energiecentrale of KWO-systeem slaat warmte en koude op in de bodem en gebruikt die energie om de wooneenheden te verwarmen en te koelen. Voor dit project werden vier bronnen geboord door IFTech: twee warme en twee koude, met een brondebiet van 2 x 35 m³/h en een boordiepte van78 m-MV. Goed voor een jaarlijkse CO2-besparing van 93 ton tot zelfs 128 ton bij hernieuwbare elektriciteit.

IFTech is onderdeel van Groep Van Roey en specialiseert zich in duurzame energieoplossingen – met een focus op geothermische installaties voor residentiële en commerciële projecten. Parallel werd Vörtgang betrokken voor studie, ontwerp en coördinatie van de loten HVAC, elektriciteit en sanitair.

Hoe zo’n geothermische energiecentrale werkt? Die staat in de technische ruimte, en van daaruit gebeurt de distributie van warmte of koude naar de wooneenheden. Het is het hart van de energievoorziening. Deze oplossing benut maximaal de warmte en koude van de seizoenen. Door de overschotten aan warmte en koude op te slaan, wordt de thermische energie efficiënt ter beschikking gesteld. De bodem kan temperaturen tussen 10 en 20 graden gedurende zes maanden tot een jaar optimaal vasthouden. Geothermie draait om balans. In projecten met diverse energievragers en -opwekkers wordt bruikbare warmte en koude efficiënt verdeeld via warmtenetten of neutrale energienetten. Elk gebouw kan warmte genereren, bijvoorbeeld met een warmtepomp, of energie benutten voor passieve koeling. Het netwerk faciliteert de uitwisseling van thermische energie.

De voordelen? 

  • Duurzaamheid: hernieuwbare energie rechtstreeks uit de bodem
  • Efficiëntie: zowel verwarming als koeling zonder fossiele brandstoffen
  • Comfort: een stabiel en aangenaam binnenklimaat, zonder grote temperatuurschommelingen

De keuze voor KWO past perfect in de visie van Van Roey Vastgoed en De Gaanderij: historisch wonen met moderne technieken die klaar zijn voor de toekomst. Een visie die we bij Vörtgang toejuichen.

Controle over klimaatregeling

“Een energie-efficiënt gebouw is meer dan een optelsom van technieken. Het gaat om een geïntegreerde aanpak, waarbij verwarming, koeling, ventilatie en energievoorziening optimaal op elkaar afgestemd zijn. Dat was precies de uitdaging voor Herentals Gaanderij, en de technische ondersteuning van Vörtgang hielp ons vooruit”, aldus Van Roey Vastgoed.

Om het binnenklimaat op maat te garanderen, werd gekozen voor individuele warmtepompen. Oorspronkelijk was een centrale warmtepomp voorzien, maar uiteindelijk werd besloten om bewoners meer controle te geven over hun klimaatregeling. Niet ideaal als plannen al in uitvoering zijn, maar het comfort van de bewoners primeert.

Verder omvat het project:

  • Type D-ventilatie met warmterecuperatie voor een gezond binnenklimaat
  • Vloerverwarming met passieve koeling voor een aangenaam gevoel, zomer en winter
  • Ledverlichting met bewegingsdetectie in de gemeenschappelijke delen voor extra energie-efficiëntie
  • Regenwaterrecuperatie en zonnepanelen om het verbruik te minimaliseren

Technieken op de groei

“Samenwerking is key. Voor een zorgeloos project – van engineering tot installatie – werken we het liefst in een bouwteam. Vanaf het begin gaan we in overleg met architecten, aannemers en andere betrokkenen. We bundelen onze expertise, stemmen af en coördineren. Een soepel ontwerpproces dat naadloos wordt uitgevoerd, is altijd ons doel, en onze BIM-techniek is bij dit alles leidend. Zo ging het ook voor De Gaanderij”, licht onze BIM-modelleur Tom van Oerle toe.

Na deze eerste bouwfase volgt er mogelijk nog een tweede. Dat betekent dat alle technieken zo ontworpen zijn dat ze naadloos uitgebreid kunnen worden in een volgende fase. De KWO-installatie en energie-infrastructuur zijn hierop voorbereid, waardoor de toekomstige uitbreiding vlot kan verlopen.

Technische highlights

  1. Geothermie met individuele warmtepompen (4 KWO-bronnen, Brondebiet: 2x35m3/h, Boordiepte: 78m-MV, Jaarlijkse besparing: 93 ton tot zelfs 128 ton bij hernieuwbare energie)
  2. Type D-ventilatie met warmtewiel
  3. Vloerverwarming met passieve koeling
  4. Ledverlichting met bewegingsdetectie in de algemene delen
  5. Regenwaterrecuperatie 
  6. PV-panelen
Ga naar project